Assalamualaikum
Kali ni Chetam nak bagi resepi yang baru dicuba hari Sabtu lepas. Resepi ni diperolehi dari satu YahooGroup yang bernama Mealtimemenus. Belum ramai lagi ahli tetapi kebanyakan moderators menetap di luar negara. Terdapat juga resepi yang disumbangkan oleh ahli-ahli yang berasal dari Amerika dan Britain. Kalau berminat nak join YG ni, sila klik URL di atas.
Resepi Kek Coklat Kukus ni ada sumbangan dari Roha.
Tepung Gandum 2 cawan
Gula Halus 2 cawan } gunakan gula yg biasa dan kisar halus
Serbuk koko 1 cawan} Boleh kurangkan sikit jika tak suka pahit
Minyak Masak 1 cawan
Air Panas Mendidih 1 cawan
Susu pekat manis 1 tin kecil} Klu pakai cremer 1 tin besar
Telur 5 biji
Baking powder 1 sudu kecil
Bikarbonat 1 sudu kecil
Caranya:
Sediakan pengukus. Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan bikarbonat. Masukkan dlm bekas dan buat lubang di tengah2nya. Masukkan telur, gula, susu, minyak dan kacau sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan kacau rata. Kukus selama 1.30 jam. Untuk mengetahui kek sudah masak , cucuk dgn lidi dan kalau lidi ditarik bersih menandakan kek telah pun masak. Bolehlah dihias dgn toping atau dimakan begitu sahaja.
p/s : semasa mengukus pastikan air kukus ditambah.
Sebenarnya resepi ini dah dicuba oleh ramai ahli-ahli yang lain.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
March 28, 2005
March 17, 2005
Sambal Ikan
Assalamualaikum.
Meh Chetam kasi satu resepi yang sampai simple. Bahan tak banyak tapi sedap dimakan ngan nasi putih. Resepi ni Chetam dapat dari rancangan Ala-Ala Kampung di Astro Ria beberapa minggu yang lepas.
Sambal Ikan
Ikan Selar
Cili Kering
Bawang Merah
Cara
Ikan direbus. Lepas tu buang tulang dan ditumbuk halus. Cili kering dimesin halus. Bawang pun dimesin halus. Chetam ni pemalas sikit, so Chetam gabungkan cili kering dan bawang merah dalam blender dan terus mesin.
Panaskan minyak, masukkan bawang.....goreng hingga naik bau. Lepas tu masukkan cili yang dah dimesin. Masak sampai naik minyak baru masuk ikan yang telah ditumbuk tu. Goreng hingga kering.
Mudah kan? Tapi sedap............makan ngan pulut....huiyo.....rasa macam serunding pulak ai.....hehehehe
Jangan lupa untuk mencuba resepi yang amat simple ni.
Meh Chetam kasi satu resepi yang sampai simple. Bahan tak banyak tapi sedap dimakan ngan nasi putih. Resepi ni Chetam dapat dari rancangan Ala-Ala Kampung di Astro Ria beberapa minggu yang lepas.
Sambal Ikan
Ikan Selar
Cili Kering
Bawang Merah
Cara
Ikan direbus. Lepas tu buang tulang dan ditumbuk halus. Cili kering dimesin halus. Bawang pun dimesin halus. Chetam ni pemalas sikit, so Chetam gabungkan cili kering dan bawang merah dalam blender dan terus mesin.
Panaskan minyak, masukkan bawang.....goreng hingga naik bau. Lepas tu masukkan cili yang dah dimesin. Masak sampai naik minyak baru masuk ikan yang telah ditumbuk tu. Goreng hingga kering.
Mudah kan? Tapi sedap............makan ngan pulut....huiyo.....rasa macam serunding pulak ai.....hehehehe
Jangan lupa untuk mencuba resepi yang amat simple ni.
March 03, 2005
Puding Roti
Chetam dah cuba resepi ni. Boleh tahan jugak rasanya dan amat simple cara membuatnya. Resepi ni Chetam ambil dari MDC sumbangan Kak Hanieliza dari Trengganu.
Puding Roti.
Bahan:
A:
500 ml susu segar/fresh milk
8 keping roti (gardenia/high 5)
B:
4 sudu besar gula halus
2 sudu besar butter
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung
C:
2 sudu besar kismis hitam
Sos Kastad
1 tin susu cair
2 s/b tepungkastad
2 s/b gula
CARA:
1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2. Kacau dan gaul rata bahan B.
3. Masukkan kismis dan tuangkan kedalam loyang.
4. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak.
5. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
6. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
NOTA:
Sos Kastad boleh juga di gantikan dgn ais kerim coklat/vanilla dan sebagainya.. ataupun cream coklat
Puding Roti.
Bahan:
A:
500 ml susu segar/fresh milk
8 keping roti (gardenia/high 5)
B:
4 sudu besar gula halus
2 sudu besar butter
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung
C:
2 sudu besar kismis hitam
Sos Kastad
1 tin susu cair
2 s/b tepungkastad
2 s/b gula
CARA:
1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2. Kacau dan gaul rata bahan B.
3. Masukkan kismis dan tuangkan kedalam loyang.
4. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak.
5. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
6. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
NOTA:
Sos Kastad boleh juga di gantikan dgn ais kerim coklat/vanilla dan sebagainya.. ataupun cream coklat
Subscribe to:
Posts (Atom)